De administratie

De administratie van cryptocurrencies valt uiteen in 2 componenten, namelijk
  • De individuele portefeuille van een bezitter van cryptocurrency (vergelijkbaar met een (bank)rekening)
  • Het administreren van alle mutaties die plaats vinden in de individuele portefeuilles (vergelijkbaar met de boekhouding van de bank)
Voor het gemak beginnen we met het laatste, namelijk de administratie van de mutaties die plaats vinden in de individuele portefeuilles.

De administratie van alle mutaties

Bij een reguliere bank vindt deze administratie plaats op één centrale plek, namelijk binnen de administratie van de bank. Dit gebeurt op één centrale plek en de gegevens worden uitermate streng bewaakt, zodat er niet gesjoemeld kan worden met deze gegevens.

Bij de administratie van cryptocurrencies gebeurt dit op een andere manier, namelijk door middel van blockchain-technologie. De blockchain-technologie gaat uit van een totaal andere concept. Blockchain is (sterk vereenvoudigd) gebaseerd op de volgende principes:
  • De administratie is volledig openbaar en kan door iedereen worden ingezien.
  • De administratie wordt meermaals bijgehouden op verschillende locaties. Door dit te doen wordt het moeilijk om te frauderen. Frauderen kan immers alleen maar, als je de gegevens op ALLE plaatsen aanpast waar de administratie wordt bijgehouden.
  • Een blockchain bestaat uit de verzameling van alle veranderingen (mutaties) die zijn opgetreden vanaf het ontstaan van de blockchain. Als eenmaal een verandering in de blockchain is opgenomen, mag deze niet meer worden gewijzigd.
  • Elke mutatie wordt voorzien van een controlegetal, dat gebaseerd is op de gegevens van de mutatie PLUS het controlegetal van de voorgaande mutatie. Hierdoor is het praktisch onmogelijk om een individuele mutatie in de blockchain te veranderen, omdat je in dat geval de controlegetallen van ALLE opvolgende mutaties in de blockchain moet aanpassen (binnen alle locaties waar de kopieën van de blockchain worden bijgehouden).
De juistheid van de blockchain wordt gecontroleerd door speciale gebruikers van de blockchain, de zogeheten 'miners'.

De individuele portefeuille

Net zoals je bij een bank een individuele bankrekening nodig hebt, zo heeft een bezitter van cryptocurrency een individuele portefeuille nodig.

Ook hier zijn wat afwijkingen ten opzichte van de administratie van een reguliere bank. De individuele portefeuilles worden daar namelijk door de bank zelf geadministreerd (een bankrekening of beleggingsrekening bijvoorbeeld). Bij een blockchain wordt de portefeuille door de individuele gebruikers zelf beheerd. In dat opzicht is het te vergelijken met een 'echte' portefeuille (in het Engels 'wallet' genoemd), met dien verstande dat het altijd om een digitale portefeuille gaat.

De juistheid van de inhoud van de portefeuille wordt gewaarborgd door de mutaties die binnen de blockchain zijn vastgelegd. Het bezit aan cryptocurrency is namelijk altijd gelijk aan de optelsom van al jouw mutaties.

Als je met cryptocurrency gaat werken, heb je dus ook een zogeheten 'wallet' nodig.